21 december 2016

Met welke verwachtingen zit jij aan het Kerstdiner?

Einde van het jaar, wat betekent dat voor jou, voor je relatie, voor je gezin, voor je familie? Staat de Decembermaand voor jou in het teken van een feestmaand, een maand om veel met je familie samen door te brengen, tijd voor verbinding en samenzijn? Of zie je er juist heel erg tegen op, al die drukte, verplichtingen en verwachtingen?

In het nieuws werd er afgelopen week over gesproken dat een kwart van de Nederlanders de Kerst niet met familie viert, meestal door ruzie over geld. Maar is dat nou werkelijk de oorzaak?
Wanneer er ergens ruzie over gemaakt wordt gaat het vaak over onderwerpen waar we dagelijks mee te maken krijgen. Communicatie is daarbij erg belangrijk wanneer het gaat om de lading die gegeven wordt aan datgene waar je het niet mee eens bent. Communicatie lijkt eenvoudig, maar toch gaat het vaak mis. De een zegt iets en de ander geeft daar een reactie op. Het is lastig om precies die boodschap over te brengen die we willen overbrengen en zo is een misverstand al snel geboren. Wat hierbij ook meespeelt zijn de onderliggende emoties, zoals boosheid of verdriet die mogelijk nooit eerder uitgesproken zijn, of waar wel over gesproken is, maar niet goed op gereageerd is door de ander. Zo heeft je partner bijvoorbeeld bij de kaasspecialist de verkeerde kaas gekocht voor het Kerstdiner en jij bent teleurgesteld, omdat je nu dat heerlijke gerecht niet kan maken waar iedereen zo dol op is. Deze teleurstelling laat je zien door snauwend en geirriteerd te reageren op je partner, die boos terug reageert, want hij/zij heeft zo zijn/haar best gedaan. It’s not about the cheese in dit voorbeeld. Het gaat uiteindelijk om verwachtingen en teleurstellingen. Hoe je hier op reageert is afhankelijk van je eigen gemoedstoestand. Zo is het dus ook zeer waarschijnlijk dat de ruzies waar de media over praat niet over geld gaan, maar dat dat eigenlijk veel genuanceerder ligt.
Relaties gaan over verbinding. Er kunnen scheurtjes in deze verbinding ontstaan op het moment dat er bijvoorbeeld sprake is van spanning. Deze spanning kan veroorzaakt worden doordat je je niet gehoord en gekwetst voelt, door gebeurtenissen en ervaringen met de betreffende persoon(en), ook uit het verleden. Dit “oude” gevoel kan op verschillende momenten getriggerd worden, eigenlijk vaak ook op onverwachte momenten.
Wanneer je bij jezelf merkt dat je sneller boos reageert de komende tijd, probeer dan maar eens te achterhalen wat jouw trigger is. Aan welke verwachtingen voel jij dat je aan moet voldoen? Ook als je over een aantal dagen aan het Kerstdiner zit met je familie. Wat zijn de verwachtingen van jou en van de rest van de familie en kunnen die waargemaakt worden? Weet dat wanneer je je verwachtingen bij kan stellen, je ook minder teleurgesteld gaat worden. Als iedereen dat zou doen, wordt het Kerstdiner een stuk relaxter voor alle familieleden.

Wanneer je merkt dat de communicatie tussen jou en je partner erg moeizaam verloopt, dat er weinig begrip is voor elkaar en dat jullie niet in staat zijn dit patroon zelf te doorbreken, maak dan in het nieuwe jaar eens een afspraak voor Partnerrelatie therapie. Begin het nieuwe jaar goed door oude, negatieve patronen te doorbreken, om weer meer in verbinding met elkaar te kunnen staan.

Site by Alsjeblaft!