Kindertherapie 4 – 12 jaar en gezinscoaching
Integratieve Kindertherapie gaat op zoek naar wat het kind nodig heeft om beter met het probleem om te kunnen gaan.
Iedereen die te maken heeft met het opvoeden/begeleiden van kinderen, wenst dat een kind kan opgroeien in een zorgeloze, harmonieuze en veilige omgeving. Door allerlei factoren blijkt dit helaas niet altijd mogelijk. Het kind kan last krijgen van problemen, waardoor het uit balans dreigt te raken en geremd kan worden in zijn ontwikkeling.
De oorzaak van een probleem kan vanuit het kind zelf ontstaan of vanuit de omgeving, of vanuit allebei. Binnen de kindertherapie ga ik samen met het kind op zoek naar wat het kind nodig heeft om beter met het probleem om te kunnen gaan. Hierbij wordt gekeken naar de kwaliteiten en sterke eigenschappen van het kind, met als doel het kind in zijn kracht te zetten en wordt het zelfhelend vermogen van het kind aangesproken Als therapeut ga ik niet uit van een specifiek behandelmodel, maar kijkt naar dat dit unieke kind nodig heeft om het probleem op te kunnen lossen of om er anders mee om te gaan. Het denken, voelen en handelen staat hierin centraal.
Rosa: “sinds de scheiding van papa en mama ben ik zo snel boos”
De klacht van het kind wordt vanuit verschillende invalshoeken bekeken, zoals:
- hoe veerkrachtig is het kind
- kan het kind voor zichzelf opkomen
- hoe communiceert het kind
- is er sprake van aangeleerd gedrag
- zijn er traumatische gebeurtenissen
Thom: “kinderen uit mijn klas willen niet met mij spelen, omdat ze mij zo druk vinden. Ik wil geen
ruzie meer hebben, ik wil dat ze me leuk vinden”
Het snel opsporen en aanpakken van de oorzaak is kenmerkend voor effectieve kortdurende therapie. Juist bij kinderen is dit zo belangrijk, omdat de verschillende levensfasen elkaar snel opvolgen. In het algemeen zullen 5 tot 15 sessies voldoende zijn.
In de therapie maak ik gebruik van allerlei spelmateriaal. In het spel van kinderen wordt het denken, doen en voelen goed zichtbaar.
GEZINSCOACHING
Het ouderschap brengt mooie momenten met zich mee. Maar dat wil niet zeggen dat de opvoeding altijd makkelijk is.Bij gezinscoaching staat het gezin als systeem centraal en ga ik samen met onderzoeken hoe zij op elkaar reageren en hoe daardoor de problemen veroorzaakt en in stand gehouden worden. Samen kijken we naar ieders aandeel in de ontstane situatie. Dit gebeurd zowel met het gezin samen als individueel. Waar liggen de knelpunten, wat zijn de wensen en de mogelijkheden? Met als uiteindelijk doel de vastgelopen situatie tot ieders tevredenheid weer in beweging te brengen en de harmonie weer terug te krijgen.
Er zijn verschillende situaties te noemen waarin je de hulp van een gezinscoach inroept, of je nu een co-ouder bent, een alleenstaande ouder, een traditioneel gezin vormt of een samengesteld gezin:
- wanneer er conflicten zijn in de gezinssituatie
- wanneer er zorgen zijn over je kind(eren)
- wanneer je vastloopt in de opvoedingssituatie
- wanneer je er met elkaar niet uitkomt
- wanneer je als ouder overbelast bent geraakt en daardoor de situatie niet meer aankunt
- wanneer er zich een crisissituatie voordoet