13 februari 2017

heee pssssstt, mag ik een beetje aandacht

Wat ik de laatste tijd regelmatig tegen kom in de praktijk in de gesprekken met ouders, is dat ouders het gevoel hebben de regie in de opvoeding kwijt te raken. In de verhalen die ouders vertellen, hoor ik ze zeggen dat ze het opvoeden als zwaar ervaren. Ouders lijken vooral bezig te zijn met het managen van het gezin, vanuit de hectiek van alle dag, omdat er zoveel op het lijstje staat waar ze aan moeten voldoen, of althans aan denken te moeten voldoen. Met als gevolg veel stress in plaats van rust en aandacht voor elkaar en voor het gezin. De vraag is of de aandacht dan eigenlijk wel naar het juiste uit gaat.

Uit een onderzoek, uitgevoerd door 600 ouders in opdracht van het tijdschrft J/M is gebleken dat veel ouders de lat erg hoog leggen voor zichzelf. Waar een aantal jaren geleden nog maar 58% van de ouders zich wel eens zorgen maakte over het gedrag en de ontwikkeling van hun kind, is dat gestegen naar 73%. Verder heeft 60% het gevoel dat je het als ouder eigenlijk nooit goed kunt doen. Steeds meer ouders geloven dat het leven van hun kind maakbaar is en dat zijn daar een grote rol in spelen. Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht dat ze een grote invloed hebben op het zelfvertrouwen van hun kind. Ruim een derde van de onderzochte ouders denkt te kunnen voorkomen dat hun kind ongelukkig wordt. Niet vreemd dat ouders een grote druk voelen om het goed te doen.
Een van de oorzaken, volgens Bas Levering van de Universiteit van Utrecht, is het feit dat gezinnen tegenwoordig veel kleiner zijn dan vroeger. Er blijkt een relatie te bestaan tussen het aantal kinderen en de focus op het kind, dus, hoe kleiner het gezin, hoe meer focus op elk kind. Er ontstaat dus nogal wat druk bij kinderen. Er wordt verwacht dat ze zich, ook omdat vaak alle mogelijkheden beschikbaar zijn, op vele gebieden goed en succesvol ontwikkelen.
Omdat veel ouders van tegenwoordig zo op hun kinderen letten, vallen kleine tekortkomingen snel op. En dat willen ouders niet, want de lat ligt hoog! Het is namelijk niet alleen het geloof van ouders dat het leven van hun kind maakbaar is, ook in onze huidige maatschappij heerst er de overtuiging dat het leven maakbaar is. En deze overtuiging zorgt voor die hoge lat. Er wordt namelijk verwacht dat je niet alleen een succesvolle ouder bent, er wordt ook van je verwacht dat je een carriere nastreeft, dat je een groot sociaal leven hebt en eigenlijk succesvol bent in heel veel dingen.
Tja…….en hier gaat het dus mis……..want door al deze perfectie na te streven, wordt er voorbij gegaan aan dat wat je eigenlijk meer gelukkig zou kunnen maken. Er gaat uiteindelijk nog maar weinig aandacht uit naar het zijn, in het hier en nu, voor de ouders en dus ook voor de kinderen, want de kinderen zijn nou eenmaal een afspiegeling van hun ouders.

Nu blijken ouders en kinderen in Denemarken het meest gelukkig te zijn, zo laat het wereldgeluksonderzoek van de VN zien. Nederland staat in deze lijst op de 7e plaats. Het voortdurende geluk van de Denen is te danken aan hun opvoeding. Wat doen de Denen dan anders dan wij? HYGGE!

Wat is dat, Hygge (uitspraak ‘huuge’,met de klemtoon op de eerste lettergreep). Misschien heb je er al eens over gehoord, wellicht is het nieuw voor je. Er wordt veel over geschreven in de media, boeken worden uitgegeven over deze Deense lifestyle, die gaat om het gelukkig zijn met de kleine dingen in het leven. Voor veel Denen is hygge iets waarnaar je steeft. Het wordt in het boek ‘Hygge’ van Marie Soderberg beschreven als “een soort kompas dat je de weg wijst naar de mooie momenten die niet voor geld te koop zijn, maar het vinden van magie in het alledaagse”.
Hygge gaat over saamhorigeheid, gelijkwaardigheid, vredig, intiem, samen met anderen, waardoor er een sfeer ontstaat die ontspannen en relaxed is, een sfeer waarbij je jezelf kunt zijn. Deze momenten van samenzijn laat je ervaren dat er stabiele relaties zijn in je leven en dat je er nooit helemaal alleen voor staat. Samen hyggelen betekent een sterke band met anderen, wat essentieel is voor gezondheid en geluk.
Samenzijn en aandacht vormen de basis van hygge, omdat je je richt op de tijd met dierbaren.
In Denemarken leren kinderen van jongs af aan al hoe belangrijk het is om vaak af te spreken met familie en vrienden. Gelukkige kinderen worden gelukkige ouders…….een zichzelf positief vullende cyclus.
Hygge is een werkwoord, die eigenlijk best eenvoudig toe te passen is in ieders leven:

zorg voor een gezellige sfeer

leg mobiele telefoons, tablets en video games weg, zorg dat ze je niet kunnen afleiden van het moment dat je in contact bent met de ander.

bij hugge is het belangrijk dat iedereen zich positief en veilig bij elkaar voelt. Het is daarom ook erg belangrijk dat klagen, negativiteit, oordelen, opscheppen en stress buiten de deur wordt gelaten. Er zijn genoeg andere momenten om bijvoorbeeld wel te klagen over het werk. Hygge is tijd die gereserveerd is om samen te zijn in het moment

hygge staat voor dingen samen doen. Samen koken en schoonmaken is hyggelig

vertel grappige en positieve verhalen en herinneringen. Deze verhalen zijn een geweldige manier om verbinding met elkaar te maken

speel een gezelschapsspel, een perfecte manier om samen te zijn en te genieten van het huidige moment

ook samen zingen brengt je dichter bij elkaar en zorgt voor ontspanning

Hygge hoeft niet 24-7, iedereen weet natuurlijk dat dat niet haalbaar is. Hygge is een levensstijl, waarbij je op een bewuste manier meer aandacht aan elkaar kunt geven.
En juist in een maatschappij waarin de digitale en sociale media en de individuele ontwikkeling niet meer weg te denken zijn, is de aandacht voor elkaar zo belangrijk. Want de digitale en sociale media zorgen er voor dat wij de neiging hebben de lat zo hoog te leggen; die carriere, het gezin, een gezond leven, er goed uit zien, onszelf ontplooien enz. Iedereen wil z’n successen delen op social media, maar dat is natuurlijk niet “het echte leven”. Er wordt een wereld gecreeerd waarin alles dus mogelijk lijkt te zijn en er een appèl gedaan wordt op een gevoel dat je aan heel veel dingen moet voldoen. Daarbij vergt social media tijd en gaat ten koste van het samenzijn met het gezin, zowel het gebruik van de ouders als van de kinderen.

Merk je dat jouw gezin meer rust, aandacht, intimiteit en saamhorigheid kan gebruiken? Kijk dan eens of je dingen anders kunt doen, door de lat minder hoog te leggen, door meer bewuste keuzes te maken voor de dingen die echt belangrijk zijn voor jouw gezin, door meer bewust met aandacht voor elkaar te leven.

Lukt het je niet om meer te genieten van je kinderen en van de kleine dingen in het leven en blijf je je een manager voelen van je gezin in plaats van een ouder? Schrijf je dan nu in voor de workshop “van manager naar ouder”. In deze workshop krijg je in twee ochtenden zicht op hoe je beter om kunt gaan met de stress van alledag en de vaak automatische reactiepatronen, hoe je met meer bewuste aandacht aanwezig kunt zijn in de opvoeding van je kinderen en hoe je om kunt gaan met je eigen emoties zoals boosheid, verdriet en onmacht.

Wil je meer lezen over Hygge? Dan raad ik je de volgende boeken aan:
“HYGGE, de deense kunst van het leven” van Meik Wiking
“Hygge” van Marie Soderberg

Site by Alsjeblaft!