Emotionele mishandeling en herstel


Wanneer je te maken hebt of hebt gehad met narcisme, dan ben je terecht gekomen in een web van iemand die door het hanteren van de meest schadelijke psychologische manipulaties heeft geprobeerd de macht over jou te behouden. Door deze dynamiek kun je flink beschadigd raken; je zelfvertrouwen en autonomie wordt zwaar aangetast, evenals je gevoel van eigenwaarde.

Leven in de onveilige omgeving van een narcist kan effect hebben op jouw zelfbeeld en spannings- en vermoeidheidsklachten veroorzaken. Ook kan je vervreemd raken van jezelf: je voelt niet meer wie je bent of wat je ervaart. Je hebt zo lang op eieren gelopen en je aangepast, dat je niet meer voor jezelf kan kiezen – en als je dat wel doet, voel je je schuldig. Emoties merk je niet op, of ze overvallen je juist. Je bent misschien wantrouwend geworden naar anderen en denkt al snel dat jij het probleem bent. Je zit veel in je hoofd, twijfelt aan jezelf en bent afhankelijk geworden van de mening en goedkeuring van anderen. Daarnaast ben je altijd op je hoede en kan je overgevoelig zijn geraakt voor licht en geluid, waardoor je sneller overprikkeld bent.

Ben je opgegroeid met een narcistische ouder? Dan kan dit invloed hebben op jouw hechtingsstijl en bijvoorbeeld leiden tot een ontwikkelingstrauma.

De effecten van een relatie met een narcist zijn groot. Zo kun je te maken krijgen met het volgende.

1. Constante kritiek en minachting
Een narcistische partner of ouder heeft vaak kritiek op alles wat je doet. Ze kunnen jouw gedachtes en gevoelens belachelijk maken. Op den duur voel je je onwaardig en ga je zelfs aan je eigen beslissingen twijfelen.

2. Isoleren
Narcisten houden jou het liefst geisoleerd. Daardoor ontstaat het gevoel dat je alleen nog maar je je ouders of je partner hebt om op terug te vallen, waardoor je zelfvertrouwen verder afbrokkelt. Je wereld wordt hierdoor steeds kleiner en de gezonde wereld steeds minder zichtbaar.

3. Emotionele manipulatie
Narcisten zijn meesters in emotionele manipulatie. Niemand kan je zo’n schuldgevoel aanpraten over iets waar je geen controle over hebt als een narcistisch persoon. Ze laten je denken dat je op alle vlakken tekortschiet.

4. Onvoorspelbaar gedrag
Met een narcist weet je nooit wat je aan hem hebt. De wispelturigheid leidt tot angst en stress. Je bent nooit zeker hoe ze reageren, wat je zelfvertrouwen ondermijnt en ervoor zorgt dat je op eieren loopt.

5. Verlies van identiteit
Je kunt jezelf verliezen als je een relatie hebt met een narcistisch persoon. Omdat je bezig bent om aan zijn behoeften en wensen te voldoen en daardoor jezelf vergeet. Het leidt tot identiteitsverlies, waardoor je je minder waardig voelt.

In de therapie gaan we werken aan verwerking en herstel. Verwerking van mogelijk opgelopen trauma door traumatherapie en herstel door weer terug te gaan naar jouw autonome ik, gericht op ruimte geven aan jouw emoties, gericht op herstellen van vertrouwen in jezelf en in de ander, zodat je weer veilig kan verbinden met jezelf en de dierbaren om je heen.

Ik ben verbonden aan het netwerk van psychologen en therapeuten van Het Verdwenen Zelf. Deze stichting zet zich in om het herstel van narcistisch misbruik te faciliteren.

Site by Alsjeblaft!