Relatietherapie

Een relatie onderhouden is nou eenmaal hard werken. Zeker als je elkaar niet (meer) kunt vinden, niet in woorden, niet lijfelijk en wellicht zelfs niet meer in de ruzies.


Alles wat aandacht krijgt groeit. Zo heeft een relatie ook aandacht nodig. Maar deze aandacht is er niet altijd, door de hectiek van alledag, door het gezin, door onopgeloste problemen en emoties uit het verleden. Hierdoor kan de liefde tussen jou en je partner veranderen. Je energie raakt op, je hebt het gevoel de ander niet meer te kunnen bereiken, in gesprek beland je iedere keer weer in dezelfde issues. De verbinding die ooit zo sterk heeft gevoeld, lijkt nu zo kwetsbaar.

Wanneer er problemen zijn binnen de relatie tussen jou en je partner kan relatietherapie jullie helpen om weer samen te kunnen praten en te luisteren naar elkaar. Binnen de relatietherapie is het luisteren naar elkaar, luisteren naar elkaars pijn, verdriet en verlangen belangrijk, evenals het ontdekken van negatieve patronen, vicieuze cirkels en pijnplekken. Het leren dat ik niet jij bent en jij niet ik, maar jij bent jij en ik ben ik is hierbij essentieel. Zo kunnen jullie met elkaar in gesprek, zo kunnen jullie aangeven wat je van de ander nodig hebt en zo kun je elkaar weer wederzijds waarderen.

De relatietherapie is gebaseerd op EFT, Emotionally Focused Therapy, ontwikkeld door dr. Sue Johnson. Samengevat richt de EFT zich op het herkennen en begrijpen van patronen binnen de relatie, het doorbreken van patronen en het uitspreken van angsten en behoeftes. Door het gaan herkennen van je eigen emoties en de emoties van de ander komt er weer ruimte voor vertrouwen, voor betrokkenheid. Het uiteindelijk emotioneel veilig voelen binnen je relatie maakt dat je samen de negatieve cirkel kan overstijgen en weer in verbinding met elkaar komt.
Naast de gezamenlijke sessies kunnen er ook individuele gesprekken plaatsvinden om voor jezelf te werken ten gunste van de relatie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan thema’s als het versterken van je eigenwaarde, het leren stellen van grenzen, moeilijk bespreekbare onderwerpen, oude kwesties.

Wanneer kies je voor relatietherapie:

  • als je nog wel voor elkaar wilt vechten, maar steeds vast loopt in (dezelfde) negatieve patronen
  • als je elkaar niet meer begrijpt
  • als jij of je partner vreemd is gegaan
  • als je geen verbinding meer voelt met je partner
  • als je eigen verleden jullie relatie in de weg staat
Site by Alsjeblaft!